Vliegveld Deelen, van last tot lust? - D. Veerman
OverzichtDe laatste jaren vinden veranderingen in het landschap op steeds snellere en ingrijpender wijze plaats en gaan de landschappen steeds meer op elkaar lijken. Hoewel het gebied ten noorden van Arnhem al rijk was aan cultuurhistorische elementen, zijn er hiervan tijdens de Tweede Wereldoorlog veel van verloren gegaan maar ook weer nieuwe bijgekomen. Het gebied onderging in die periode een transformatie met de enorme uitbreiding van het vliegveld Deden dat als één van de grootste van Europa gold.
Om het personeel te huisvesten werden er legeringsplaatsen gebouwd in de vorm van kleine boerendorpen en technische complexen aangelegd die uniek zijn in Nederland en daarbuiten. De onderkomens zagen er uit als boerderijen maar in feite waren het gecamoufleerde bunkers. Het vliegveld is een gaaf voorbeeld van de wijze waarop de Duitsers gecamoufleerde vliegbases bouwden en nergens anders komt het voor dat een vliegveld uit de periode van de Tweede Wereldoorlog nog compleet met voorzieningen en infrastructuur in originele staat aanwezig is. Het vliegveld heeft hierdoor een grote waarde op het gebied van de geschiedenis van de luchtvaartinfrastructuur en het belang voor de krijgscultuurhistorie is groot.
Doordat het gebied niet vrij toegankelijk was is het bestaan van deze objecten tamelijk onbekend gebleven bij het grote publiek en met deze uitgave hoopt de auteur een bijdrage te leveren aan de kennis van cultuurhistorische elementen die aanwezig waren in de periode van voor de Tweede Wereldoorlog, de elementen die door de bouw van het vliegveld verloren zijn gegaan en wordt er aandacht geschonken aan de elementen die er door de bouw zijn bijgekomen.
Universiteit Utrecht - 2004 - hardcover - 274 pp - lichte sporen van gebruik
220324